Ontstekingsreacties en de werking van Carvacrol in essentiële oliën

Geschreven door Petra de Jong, Terrahealth

In deze blog gaan we het hebben over ontstekingsreacties in het lichaam en hoe uit onderzoeken is gebleken dat bepaalde essentiële oliën daar goed tegen in te zetten zijn.

Een ontsteking is een normale reactie van het lichaam. Ons afweersysteem, oftewel het immuunsysteem, reageert met een ontsteking op beschadigingen of prikkels van buitenaf, met als doel om stoffen die niet in ons lichaam thuis horen te verwijderen of beschadigingen van weefsels te herstellen.

Bij beschadigingen van weefsels kan je denken aan wondjes of beschadigingen van spieren en gewrichten door (over-)belasting. Prikkels van buitenaf zijn bacteriën, virussen en schimmels, maar ook hitte, irriterende stoffen of insectenbeten vallen hieronder. Ook kunnen ontstekingen ontstaan als gevolg van een auto-immuunreactie van het lichaam bij bijvoorbeeld reuma en artritis.

In principe is een ontsteking dus een hele normale en gezonde reactie van het lichaam! Echter in een aantal gevallen is de reactie van het lichaam te sterk of ongepast. Voorafgaand aan en tijdens een ontstekingsreactie maakt het lichaam verschillende stoffen aan die een rol spelen in de ontstekingsreactie. Deze stoffen worden ontstekingsmediatoren genoemd. Maar wanneer het immuunsysteem onder stress staat of ontregelt is, dan maakt het lichaam teveel van deze ontstekingsmediatoren aan. Dit kan leiden tot nadelige effecten in het lichaam.

ontstoken been

Essentiële oliën worden al sinds mensenheugenis gebruikt om de natuurlijke gezondheid van mensen te ondersteunen en om infecties en ontstekingsreacties te voorkomen en te behandelen. Essentiële olie bevat een unieke samenstelling van verschillende bio-actieve stoffen, elk met een specifieke werkzaamheid. Carvacrol is zo’n bio-actieve stof die in de essentiële olie van verschillende planten voorkomt, zoals in oregano, tijm, marjolein en rozemarijn.

Recent is onderzocht of Carvacrol een rol kan spelen bij het voorkomen en behandelen van ontstekingsreacties. Uit dit onderzoek blijkt dat wanneer er een ontstekingsreactie uitgelokt wordt nadat een aantal dagen Carvacrol is toegediend, dat er veel lagere hoeveelheden van een aantal van de ontstekingsmediatoren aanmaakt worden. (Hier kan je meer over dit onderzoek van M. Kara lezen!) Dit geeft aan dat essentiële oliën zoals oregano-, tijm-, marjolein- en rozemarijnolie een krachtige ontstekingsremmende werking hebben en het lichaam kunnen helpen bij een normale reactie van het immuunsysteem op weefselbeschadigingen en prikkels van buitenaf.

Aan de Universiteit van Utrecht is Sara Burt gepromoveerd met een proefschrift over de bacteriedodende werking van stoffen zoals Carvacrol in Etherische oliën. (In deze link kan je daar meer over lezen!)

Wat kan je doen om je immuunsysteem optimaal te houden?

Door voor een optimale weerstand te zorgen, is ons lichaam in staat om zo goed mogelijk zelf af te rekenen met ontstekingen en aanvallen van ziekteverwekkers.

-Kies daarom in de eerste plaats voor goede en gevarieerde voeding, beperk geraffineerde suikers en eet zoveel mogelijk volwaardige en onbewerkte producten.

-Vul je gezonde voeding aan met een natuurlijk voedingssupplement, zoal bijvoorbeeld de Life Long Vitality van dōTERRA (daarover in een ander blog meer!).

-Zorg voor voldoende rust, ontspanning en slaap.

-Breng geestelijke en lichamelijke inspanning zoveel mogelijk in evenwicht.

-Roken en veel alcohol zijn een aanslag op de weerstand, dus stoppen is het beste (uiteraard zijn daar ook oliën voor die kunnen helpen ter ondersteuning! Wil je daar meer informatie over, mail ons dan gerust!).

-Ondersteun je lichaam met de On Guard blend van dōTERRA. Deze is speciaal ontwikkeld om ons immuunsysteem te ondersteunen. Je kunt hem innemen, opsmeren en verdampen. In de On Guard blend van dōTERRA is onder andere rozemarijnolie verwerkt en in de On Guard softgels zit zelfs zowel rozemarijnolie als oregano-olie. Ook heeft dōTERRA een lijn met schoonmaakmiddelen, handzeep en tandpasta waarin de On Guard olie verwerkt is!

Aanbieding van doTERRA van augustus 2016

Bij een order van 200pv krijg je GRATIS

August.200pv.Promo.OnGuard.En.News2

  • dōTERRA On Guard+ Softgels
  • dōTERRA On Guard Beadlets
  • dōTERRA On Guard Throat Drops
  • 5 mL dōTERRA On Guard essential oil

Wil je meer over weten over deze aanbieding, stuur ons even een mailtje!

No Comments

Post a Comment