AUWWW, dat doet PIJN!!!

Geschreven door Petra de Jong

Iedereen stoot wel eens hard zijn teen of brandt zijn handen aan iets warms. Dit zijn twee hele verschillende ongelukjes, maar beide doen pijn. Omdat pijn complex en heel subjectief is, is het enorm lastig om er een definitie voor te geven. Het wordt meestal omschreven als een onplezierig gevoel. Maar wat is pijn eigenlijk, hoe werkt het voelen van pijn en wat kan je doen om pijn te verhelpen?

Er zijn verschillende typen pijn, zoals lichamelijke pijn en emotionele pijn. In dit stuk zal ik iets meer vertellen over lichamelijke pijn.

Wat is pijn?

Er zijn veel verschillende soorten lichamelijke pijn. Zo zijn er verschillen in de locatie waar de pijn wordt gevoeld (rug, knie, hoofd), maar ook in de duur van de pijn (acuut of chronisch). Een belangrijk verschil zit in de oorzaak van pijn. Zo kan pijn veroorzaakt worden door (dreigende) weefselbeschadiging (nociceptieve pijn) of door beschadigingen aan de zenuwen (neuropatische pijn). Maar soms komt het ook voor dat er geen lichamelijke oorzaak voor de pijn te vinden is, dan spreken we van psychogenische pijn. In dit laatste geval wordt de oorzaak van de pijn gezocht in mentale, emotionele of gedragsfactoren. Alhoewel de oorzaak dan misschien psychisch is, is deze pijn net zo echt, acuut en pijnlijk als elke andere vorm van pijn.

Hoe voel je pijn?

Om uit te leggen hoe wij pijn voelen is het gemakkelijk om een voorbeeld van pijn te nemen, bijvoorbeeld pijn door het verbranden van de huid. Overal in de huid zitten zenuwen die betrokken zijn bij het voelen/waarnemen. Aan het einde van de zenuwen zitten pijnreceptoren. Wanneer onze huid verhit wordt, dan worden deze receptoren geprikkeld. Deze prikkel wordt door de receptoren, via de zenuwen, richting de hersenen geleid. In de hersenen aangekomen wordt de prikkel verwerkt door verschillende hersengebieden en wordt de pijn “ervaren”. Op dat moment “voelen” we de pijn.

Bij het voelen van lichamelijk pijn zijn dus meerdere onderdelen van ons lichaam betrokken, zoals de locatie van de pijn (in ons voorbeeld de huid), de receptoren, de zenuwen en de hersenen. Pijn kan je dan ook op verschillende “niveaus” behandelen.

painpathway

Hoe behandel je pijn?

Wanneer je pijn wilt behandelen kan je dus op verschillende manieren ingrijpen. Zo is het mogelijk om de oorzaak van de pijn te behandelen, de prikkeling van de receptoren te beïnvloeden of we kunnen zelfs de manier waarop onze hersenen de prikkeling, of te wel de pijn, ervaren beïnvloeden.

Om bij ons voorbeeld de blijven, is het noodzakelijk om de huid bij de hittebron weg te halen en de huid goed te gaan koelen. De huid kan echter al beschadigd zijn door de hitte en een aanhoudende pijn veroorzaken. De receptoren blijven prikkels doorgeven richting de hersenen en we blijven pijn ervaren. Zo zijn er chemische stoffen die invloed hebben op de prikkelgeleiding in de receptoren in de huid en in de hersenen en daarmee de ervaring van  pijn veranderen. Voorbeelden hiervan zijn pijnstillers en verdovende middelen.

Een geheel andere manier om pijn te behandelen is middels psychologische ondersteuning. Zo is bijvoorbeeld aangetoond dat patiënten die sociale ondersteuning krijgen minder pijn ervaren en minder pijnmedicatie gebruiken. Het onderdrukken van angst lijkt hier ook een belangrijke rol in te spelen.

Hoe kunnen essentiële oliën helpen bij pijn?

Essentiële oliën zijn vluchtige of aromatische stoffen die gemaakt worden uit plantenmateriaal. Ze bevatten verschillende bio-actieve stoffen en hebben, behalve een (heerlijke) geur ook een therapeutische werking. Dat wil zeggen dat ze allerlei processen in ons lichaam kunnen beïnvloeden en daarmee ook onze gezondheid kunnen ondersteunen.

Zo heeft pepermuntolie een verkoelende werking, die in ons voorbeeld gebruikt zou kunnen worden om de hitte uit de huid te halen. Lavendelolie is verzachtend voor de huid en helpt deze sneller te herstellen na verwondingen. Daarnaast heeft lavendelolie een rustgevende werking en vermindert het angst, wat kan helpen om de pijn als een “minder onplezierig gevoel” te ervaren.

En zo zijn er nog tal van andere mogelijkheden om verschillende soorten pijn te verlichten. Wil je meer leren over pijn en hoe je met essentiële oliën de verschillende vormen van pijn kunt behandelen, dan nodig ik je hierbij uit om op vrijdag 2 september naar de lezing over pijnbehandeling met essentiële oliën te komen. HIER lees je meer over het programma van de avond en via deze link kan je je aanmelden!

Ik hoop je daar te zien!

No Comments

Post a Comment